Търси

НЕСЪРЕВНОВАТЕЛЕН МЛАДЕЖКИ КОНКУРС ЗА КРАТКА ЛИТЕРАТУРНА ФОРМА НА ТЕМА „СОЛИДАРНОСТ В ДЕЙСТВИЕ“

  • 23/04/2021 12:48
  • |
  • 0 коментара
1

Младежка инициативна група и екипът на фондация „Ценности, добродетели, интегритет“ обявяват младежки конкурс за кратка литературна форма на тема „Солидарност в действие“! Автори от 14 до 30 години могат да участват със свои произведения – предимно къси разкази, но и други базирани на сюжет кратки литературни форми. Желателно е творбите да са написани по действителен случай и този случай да е пример за проява на солидарност в обществото около нас.

В период на пандемия, изолация и многоаспекти обществени проблеми, наред с потока от негативни новини и затормозяващи предизвикателства, излизат наяве и окуражителни примери за постъпки и дела на солидарност. На тях си струва да се даде повече гласност, за да отекнат те в публичното пространство и да увлекат с добрия си пример възможно повече хора. Затова конкурсът, които не е със състезателен характер, цели да мобилизира младежка енергия, за да покаже изходен път от кризата в сферата на добрите нрави и взаимопомощта, които носят в себе си потенциал за преосмисляне на ситуацията и обединение на нацията в борбата й със здравната и социална криза и нейните икономически и политически последствия.

В тази връзка разчитаме да получим съвременни истории, отразяващи преживяванията и проникновенията на авторите и техните герои. Искаме да подтикнем участниците в конкурса да потърсят и представят във въздействаща литературна форма образът доброто, но не в миналото, нито в бъдещето, а тук и сега – и така да вдъхновят българските читатели и граждани. Нека творбите бъдат вашето художествено свидетелство за силата на солидарноста! Не е необходимо обезателно да е „на едро“ – в социален или обществен порядък (макар, че и до там е добре да стигне); интересуваме се от конкретните й прояви в семейството, приятелски кръгове, учебна (училищна или университетска) или професиоиална (работна) среда. Чрез вашите истории събираме мънистата и бисерите, от които заедно да изградим една по-светла картина на общество, животоспасяващо обвързна от ценноста (и добродетелта) Солидарност!

Текстовете за конкурса (до 5 машинописни страници) изпращайте на имейл: solidarity.in.action.bg@gmail.com (или директно попълвайки следния формуляр:

https://forms.gle/eir7RZDYPssj89j58) до 24 май 2021 г. включително!

Жури (или по-скоро селекционна комисия) в състав от членове на младежката група, инициирала едноименния проект „Солидарност в действие“ (по програма „Европейски корпус за солидарност“ на Европейския съюз) и на екипа на фондацията ще направи предварителен подбор на творби с най-висока съдържателна и художествена стойност, които първоначално ще бъдат публикувани на страницата на проекта във фейсбук на адрес https://www.facebook.com/солидарност-в-действие-106759354855050/. След период на прочит и гласуване от страна на публиката там ще бъдат излъчени своеобраните призьори на конкурса, като журито също ще отличи автори и произведения.

След литературния конкурс ще се проведе и конкурс за художествено изображение на същата тема. Същевременно на отличените автори от литературния конкурс, при желание от тяхна страна, може да бъде оказана и редакторска подкрепа, в случай че биха искали да работят по подадените текстове и/или да напишат нови, развивайки литературния си талант.

След приключването и на двата конкурса, ще бъде подготвен и издаден (в електронен вариант) сборник с текстовете от литературния конкурс, илюстрирани с изображения от изобразителния конкурс. Ще се търсят възможности и за издаването на сборника като книжно тяло, за да могат авторите да получат своите екземпляри.

И това не е всичко: на базата на получените текстове от литературния конкурс (с участието на техните създатели) ще бъде създаден сценарий за театрално представление по темата на проекта, което ще бъде подготвено и представено пред широката публика. Така участниците в литературния конкурс ще могат да се изявят и като драматурзи.

Очакваме с нетърпнеие вашите текстове и бъдещата ни съвместна работа в творческа общност! Допълнителни въпроси за конкурса може да задавате на същия имейл (solidarity.in.action.bg@gmail.com) и/или на телефон 087 788-1220. А на https://www.facebook.com/events/903527860470664 може да намерите информацията за конкурса като онлайн събитие.

Коментари (0)
Напиши коментар
Име:
E-mail:
Коментар:
Код за сигурност: